Sunday, 30 March 2008

Spring Bay " A Success Story"


During my career as a designer in Victoria, BC I have seen several projects where the transformation is really dramatic. This is perhaps my first opportunity to show a "before and after'' interior design project where the property had tons of potential but It had not been realized.

Meade Design Group worked with the owner to fully update and renovate this beautiful seaside home. Taking into consideration the footprint of the property and the need to maximize the ocean views, we created a space that would feel current and yet still have a mid-century vibe to accommodate the clients art and furniture collection.

The use of innovative materials and the client's taste were our main priorities in the planning of the project. Enhancing the architectural details and bringing new ones to the house was also necessary to bring in as much natural light as possible.

For the entrance we opened the space, eliminating the 45 degree angled wall replacing it with a right angle wall and the installing an over-sized door with a frosted glass to bring in more natural light. A new closet for coats was added on the left side and we ran the wide plank walnut flooring through to make the space feel larger.




BEFORE




AFTER


One of the first things we did was to open the space visually between the kitchen, the dining room, the hallways and the living room. For this we removed some walls and created a window-grid wall that enhanced the lack of architectural details in the space and also provided an open visual flow of the space while reinforcing the structure of the house.




BEFORE




AFTER

I have always believed that you have to listen to the space and let the space dictate what it wants to be. For the main focal point in the living room we just followed the existing layout but we brought in warmth with the built-ins and the new material in the fireplace. We removed the valance and added a new french door in the center of the room and 2 over-sized windows flanking each side to maximize the ocean views. Simple but clean moldings were added to keep the consistency with the style we were intending to project in the house.



BEFORE




AFTER

The Kitchen was completely redesigned to become a new show piece. The simplicity of the mill work reads extremely well with the contemporary appliances. The client chose a glass mosaic for the backslash to imprint his personal style.



BEFORE




AFTER

For the main bathroom, we removed the outdated glass blocks and created a soft palette with the warm materials. Something to notice is how we keep using the same materials throughout the space but we use these materials in different ways to keep the project fresh and consistent.




BEFORE



AFTER

Lastly, for the basement stairs we mix 2 materials - walnut wood for the face of the stairs and carpet for treads.



BEFORE



AFTER


For more pictures of this project please visit http://themeadegroup.com



MEADE DESIGN GROUP - THE BLOG. Copyright 2007-2011

3 comments:

Anonymous said...

Well, this is why people hire interior designers! What a transformation! I absolutely LOVE that bathroom. And the 'bacterio'-ish backsplash in the kitchen is awesome. Well done!

Anonymous said...

The wall detail in the kitchen is extraordinary. Nice Work!

Sarah said...

Stunning before and after shots! I love the kitchen cabinetry.
Scott told me he bumped into you today!
Sarhita